top of page

AFA o AFI millor que AMPA



Des de l’Associació d’Atenció a la Diversitat Familiar animem les AMPA (associacions de mares i pares d’alumnes de les escoles) a canviar la seva denominació a AFI (Associació de Famílies d’Infants de l’escola) o AFA (Associació de Famílies d’Alumnes de l’escola).



PER QUIN MOTIU?


Per una banda, el concepte de família ha anat evolucionant amb el temps i, actualment, existeix un gran nombre de tipologies familiars: famílies heteroparentals, famílies homoparentals, famílies monoparentals, famílies enllaçades, famílies coparentals, famílies extenses, famílies d’acollida, etc.


En aquest sentit, doncs, ens trobem diferents nuclis familiars en què les figures que acompanyen els infants en el seu creixement i educació no són necessàriament (o no només) el pare i la mare, la qual cosa suposa que aquests agents parentals i educatius queden invisibilitzats o poden no sentir-se representats per les sigles que l’AMPA representa.


Per altra banda, així com en el seu moment es va canviar la denominació d’APA (associació de pares d’alumnes) cap a una de més inclusiva i paritària (AMPA —Associació de Mares i Pares d’alumnes), considerem que avui en dia és necessari fer un nou pas cap una denominació encara més integradora i que aculli la diversitat familiar present a la societat i, conseqüentment, a les escoles. I és per això que, com ja han fet moltes escoles de Catalunya, animem a les AMPA a reflexionar sobre aquest aspecte i a contemplar la possibilitat de transformar-se en AFI o AFA, així com a tenir cura de la diversitat familiar en els seus escrits (tant a nivell de contingut com de llenguatge) per tal que totes les famílies a qui van dirigits s’hi puguin veure reflectides de la mateixa manera[i].


En definitiva, les associacions familiars vinculades a les escoles vetllen per tal que totes les famílies se sentin part de la comunitat escolar. Així doncs, quina millor manera de fer-ho que cuidant l’ús de paraules i conceptes que les defineixen?



Si voleu, podeu enviar un document amb aquest text a l'AMPA de la vostra escola i, en tot cas, si és necessari, des de l’Associació d’Atenció a la Diversitat Familiar, oferim assessorament gratuït en l’ús d’un llenguatge i contingut inclusiu en relació a la diversitat familiar per als les associacions que ens ho demanin.





Featured Posts

Un blog sobre famílies enllaçades, notícies sobre el nostre projecte i ressenyes de llibres infantils amb presències de famílies enllaçades!

Please reload

Recent Posts
Archive

Troba: 

RSS Feed
  • Facebook Basic Square
bottom of page