top of page

Glossari de la família enllaçada

Els sociòlegs diuen que encara no tenim paraules per definir alguns dels parentescos que es creen gràcies a la diversitat familiar... en altres casos, les paraules que existeixen fan posar la pell de gallina... davant de tot això què podem fer? 

 

DONCS INVENTAR PARAULES NOVES I MÉS BONIQUES!!!! 

FAMÍLIA ENLLAÇADA

 

 

Família formada per membres provinents de diferents famílies que creen llaços d'unió que van més enllà dels vincles legals i cosanguinis. 

 

Papus, mamus, mames, papes, germans, germanafis, fillafis i una colla de tiets, avis i altres mascotes... individus diferents, que aporten diferents històries que s'entrellacen per crear un teixit nou i increïble.

 

L'amor, l'humor i la constància són, sens dubte, el que les defineix!

 

 

(Il·lustració: Montse Mazorriaga)

PAPU / MAMU

(PARE/ MARE AFÍ)

 

Però encara no sabeu què és un papu o una mamu?!!!

 

Els papus i les mamus són uns éssers magnífics i meravellosos que, després d'enamorar-se d'un papa o d'una mama qualsevol (sense parella, clar), decideixen enamorar-se també dels seus fills i estimar-los i cuidar-los com si fossin seus, amb tota la paciència, amor i bon humor que sigui necessari!

 

*A L'Argentina, en termes legals i oficials, en diuen "padres i madres afines", una terminologia que proposem adoptar per situacions més serioses: pares i mares afins.

 

(Il·lustració: Montse Mazorriaga)

FILLAFI

(FILL AFÍ)

 

Fill o filla afí.

El fill, filla o fills de la persona de qui s'ha enamorat un papu o una mamu i de qui, gairebé inevitablement, també s'acabarà enamorant!

 

Tot naixement d'un papu o d'una mamu comporta el naixement d'un o més fills afins, carinyosament anomenats "fillafis".

 

Els fillafis estimen els seus papus i les seves mamus, els fan la murga, els diverteixen, els esgoten, juguen amb ells, els salten al damunt, els criden a la nit perquè tenen set i milers de coses més...

 

(Il·lustració: Montse Mazorriaga)

GERMANAFI

(GERMÀ/GERMANA AFÍ)

 

Fill o filla del papu o la mamu.

 

Els germanafis poden ser uns éssers magnífics i terribles al mateix temps.

 

De vegades prenen la forma d'un amic increïble que ensenya un munt de coses, de vegades poden ser una mena de bèstia insuportable que desordena tots els legos... tan magnífics i terrorífics com els germans normals i corrents, però sense papes ni mames en comú i, de vegades, sense viure cada dia sota el mateix sostre.

 

(Il·lustració: Montse Mazorriaga)

COMARE / COPARE

 

 

Persona amb qui comparteixes la criança dels fills propis o afins.

El pare  o la mare dels fills afins, o el pare afí o mare afí dels fills, vaja!

 

Un ésser magnífic per tenir com a aliat!!

 

 

(Il·lustració: Montse Mazorriaga)

bottom of page