top of page

Parlen de nosaltres! A ElVallenc.cat


Neix ‘Sóc un papu!’, diverses versions d’un conte sobre una família enllaçada


Sóc un papu! és un conte per a petits i grans sobre una família enllaçada (també coneguda amb el nom de família reconstituïda o família afí) que es presenta en xarxa i en diferents versions il·lustrades per diferents autors (per tal que cada família enllaçada gaudeixi del conte amb els personatges que més li agradin.


Les diferents versions del conte es poden veure a www.papu.cat (hi ha quatre obres acabades i tres en procés).


La Berta Rubio Faus és la impulsora de tota aquesta iniciativa, que sorgeix de la seva experiència com a mare d’una família enllaçada.


A data d’avui, hi ha tres versions acabades (les de les il·lustradores Marien Ortiz, Montse Mazorriaga i Edurne Lacunza, de Mèxic, Terrassa i Sabadell, respectivament), i tres versions més en procés (les dels sabadellencs Oriol Vidal, David Permanyer i Eli Salvans).


Per què parlar d’un papu i no d’un padrastre?


Aquesta qüestió es troba comentada al bloc de www.diversitatfamiliar.cat.


En català (i en castellà) existeix, i de fa molt de temps, una paraula per parlar d’aquell que té un rol de parentalitat respecte dels fills de la seva parella: padrastre (o madrastra en la seva versió femenina).


El cas és, però, que no només la literatura infantil ens ha fet treure les ganes d’utilitzar aquista terminologia, sinó que, a més, etimològicament, la paraula padrastre té origen en un mot de càrrega negativa (del llat. vulg. patraster, despectiu de pater).


Tenint en compte, doncs, la necessitat dels més petits de posar un títol a aquella persona que estimen i que els estima, una etiqueta que els parli del seu rol i de la seva relació i que vagi més enllà del seu nom, l’autora va pensar en paraules que poguessin carregar-se d’aquest valor afectiu i necessari per poder sentir nostres els que són de casa.


Finalment, papu (de la contracció de “pare putatiu”) va endur-se la victòria.

Featured Posts

Un blog sobre famílies enllaçades, notícies sobre el nostre projecte i ressenyes de llibres infantils amb presències de famílies enllaçades!

Please reload

Recent Posts
Archive

Troba: 

RSS Feed
  • Facebook Basic Square
bottom of page